Κοριοί

korio

Πρόκειται για αιμομυζητικά άπτερα έντομα, μικρά σε μέγεθος (4-7 mm). Ανήκουν στην τάξη των Ημίπτερων και στην οικογένεια Cimicidae. Τα στάδια εξέλιξης τους είναι: αυγό, νύμφη, ενήλικο. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων ξεπερνά το έτος.

Υπάρχουν πολλά είδη κοριών, τα περισσότερα είναι παράσιτα πτηνών, μερικά παράσιτα νυχτερίδων και άλλα παράσιτα τρωκτικών. Δύο μόνο έχουν ιατρικό ενδιαφέρον, και αποτελούν ανθρώπινα παράσιτα, το είδος Cimex lectularius (κοριός του κρεβατιού/ bedbug) και το είδος Cimex hemipterus (κοριός των τροπικών).

Οι κοριοί ζουν ομαδικά σε ξηρούς, στενούς και προστατευμένους χώρους, όπως κρεβάτια, ραφές και πτυχώσεις στρωμάτων, ραφές και θύσανοι μαξιλαριών και κουρτινών, κάτω από ταπετσαρίες, κάτω από πίνακες, κάτω από χαλιά, σε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, κομοδίνα), σε χαραμάδες, σχισμές και ρωγμές πατωμάτων, κάσες παραθύρων και θυρών, ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες. Στα μέρη αυτά αφήνουν και τα αυγά τους. Παραμένουν κρυμμένοι την ημέρα και εξέρχονται μόνο το βράδυ για αναζήτηση τροφής.
Η διασπορά τους γίνεται πάντοτε με τη μεταφορά διαφόρων αντικειμένων και ποτέ με τον άνθρωπο, που πλησιάζουν αποκλειστικά για να τραφούν.
Χώροι με μεγάλο πληθυσμό εντόμων, έχουν μια χαρακτηριστική οσμή, ειδικά όταν δεν αερίζονται, ενώ αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε απομύζηση δημιουργώντας χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες, ενδεικτικό της παρουσίας τους σε ένα χώρο.


Οι κοριοί μπορούν να αντέξουν μεγάλα διαστήματα πείνας (μέχρι και 4 μήνες)
και είναι ευαίσθητοι σε θερμοκρασίες κατώτερες των 15 
οC και ανώτερες των 37 οC καθώς και σε υψηλή υγρασία. Θερμοκρασίες 44-45 οC είναι συνήθως θανατηφόρες.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι φυσικοί φορείς παθογόνων του ανθρώπου και των ζώων, όμως αποτελούν αλλεργιογόνους παράγοντες .


Αντιμετώπιση: Επειδή οι κοριοί μπορούν να κρύβονται σε ασυνήθιστα και απρόβλεπτα σημεία, πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή πρέπει να προηγείται συστηματική επιθεώρηση στο χώρο με μετακίνηση επίπλων, κρεβατιών - ανασήκωμα στρωμάτων, χαλιών, μοκετών, κ.λπ.

Μέτρα αντιμετώπισης:

  • Πλένουμε όλα τα υφάσματα του χώρου (σεντόνια, κουρτίνες, καλύμματα κ.α.) σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 49 οC και τα στεγνώνουμε σε θερμοκρασία άνω των 60 οC για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών.

  • Κλείνουμε με σιλικόνη σχισμές και ρωγμές σε πατώματα, τοίχους, κάσες κ.α.

  • Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα υψηλής απορροφητικότητος στα μέρη όπου κρύβονται κοριοί και τους απομακρύνουμε.

  • Το εξειδικευμένο συνεργείο προχωρά σε χρήση ειδικού πιστοποιημένου μηχανήματος για την βιοεξυγίανση των στρωμάτων , των χαλιών, των μαξιλαριών κτλ. Επιτυγχάνεται έτσι η απομάκρυνση κοριών, ακάρεων και των αυγών τους, καθώς αυτά θανατώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας.

  • Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα αφού έχουν πλυθεί και στεγνωθεί κλείνονται σε ειδικές θήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν επιβάλλεται να καθαρίζονται προσεκτικά.

  • Προχωράμε στην εφαρμογή εξουδετέρωσης των κοριών από εξειδικευμένο συνεργείο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει υπολειμματικό ψεκασμό ή αν κριθεί απαραίτητο και χρήση καπνιστικών εντομοκτόνων και αερολυμάτων.

  • Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα αφού έχουν πλυθεί και στεγνωθεί κλείνονται σε ειδικές θήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα και πριν ξαναχρησιμοποιηθούν επιβάλλεται να καθαρίζονται προσεκτικά.