Κουνούπι

koun

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά είδη κουνουπιών (πάνω από 50). Ο βιολογικός κύκλος τους περιλαμβάνει τα σταδια: αυγο, προνύμφη, νύμφη, και ενήλικο άτομο.

Οποιαδήποτε συγκέντρωση νερού αποτελεί δυνητική εστία ανάπτυξης κουνουπιών(ρέματα, αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, ανοιχτά κανάλια διοχέτευσης λημμάτων, πισίνες, σιντριβάνια, βάζα, λεκάνες, πιατάκια γλαστρών, ακόμα και τα μπολάκια νερού των κατοικίδιων), καθώς οι νύμφες και οι προνύμφες επιβιώνουν αποκλειστικά σε υδρόβιο περιβάλλον.

Τα κουνούπια μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες, η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος, ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα είναι μερικές μόνο από αυτές.Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως.Επίσης, τα κουνούπια μεταδίδουν και πολλά παθογόνα ζώων, όπως τις φιλαριάσεις (θανατηφόρες ασθένειες για τα σκυλιά).

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση των προνυμφών αποτελεί την κύρια, πλέον αποτελεσματική (το στάδιο της προνύμφης είναι η πλέον ευάλωτη φάση τους – υψηλή συγκέντρωση ατόμων σε ένα μέρος) και ορθά περιβαλλοντική μέθοδος.

Συμπληρωματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η ακμαιοκτονία, δηλαδή η αντιμετώπιση των κουνουπιών στο στάδιο του τέλειου εντόμου. 

Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  • Υπολειμματικούς ψεκασμούς στις εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων, σε εσωτερικούς τοίχους κτιρίων- εφόσον αυτά μπορούν να αεριστούν επαρκώς μετά την εφαρμογή, στα δέντρα και τους θάμνους κ.α.

  • Συμπληρωματικά και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το εξειδικευμένο συνεργείο προχωράμε σε καπνισμούς εσωτερικών χώρων ή και σε χρήση παγίδωνμε ειδικών ελκυστικών ουσιών .

  • Δε πρέπει να ξεχνάμε και την ατομική προστασία με χρήση απωθητικών υγρών, την προστασία των χώρων (σήτες, κουνουπιέρες κ.α.) και τον περιορισμός των εστιών ανάπτυξης (συχνή αλλαγή νερού σε βάζα, άδειασμα νερού από πιατάκια γλάστρας, περιποίηση του κήπου κ.α.)

Για να έχει αποτελέσματα το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών απαιτείται συνεχής εφαρμογή του, πέραν της αρχικής περιόδου εφαρμογής. Ακόμα και μικρή διακοπή του προγράμματος θα επαναφέρει το πρόβλημα των κουνουπιών στα αρχικά επίπεδα.