Ψύλλος

psillos

Είναι άπτερα, εξωπαράσιτα οικιακών ζώων και ανθρώπου και φτάνουν σε μήκος από 1,5 mm έως 3,3 mm. Ο βιολογικός κύκλος του ψύλλου περιλαμβάνει τα στάδια: αυγό , προνύμφη, νύμφη, ενήλικο έντομο.

Τα ενήλικα άτομα τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών και μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο, ενώ οι προνύμφες τρέφονται με οργανικές ουσίες, γι’αυτό και απαιτείται καλό καθάρισμα κατά την αντιμετώπισή τους. Τα άλματα που κάνουν είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός τους σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματός τους.

Τα θηλυκά γενούν μερικές δεκάδες αυγά έπειτα από κάθε απομύζηση. Τα αυγά και οι νύμφες παραμένουν αδρανή για μεγάλο χρονικό διάστημα εώς ότου υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες (Ένας ενήλικος ψύλλος μπορεί να επιζήσει μέχρι και ένα χρόνο χωρίς τροφή).

Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει και από τα περιττώματά τους.

Στον άνθρωπο προκαλούν έντονο κνησμό και ερεθισμό του δέρματος, δερματίτιδες και αλλεργίες ενώ είναι δυνητικοί φορείς παθογόνων ασθενειών (όπως η πανώλη).

Αντιμετώπιση:

  1. Κτηνιατρικός ελεγχος κατοικιδίων και συχνό πλύσιμο κρεβατιών τους σε υψηλή θερμοκρασία.

  2. Καθαριότητα σπιτιού, σφουγγάρισμα με καυτό νερό, πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία ειδών υγιεινής και ρούχων, πλύσιμο στρώματος και άπλωμα στον ήλιο, χρήση ηλεκτρικής σκούπας για απομάκρυνση ενήλικων, προνύμφων και αυγών, σφράγισμα τυχόν ρωγμών, κενών, τρυπών.

  3. Εφαρμογή κατάλληλων εντομοκτόνων (για το στάδιο της προνύμφης ή του ενήλικου ατόμου) ήπιας τοξικότητας και υψηλής υπολειμματικής δράσης (εφαρμογές: ψεκασμοί, εκνέφωση, καπνιστικά σκευάσματα ή και συνδυασμός).

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται 2 – 3 εφαρμογές κάθε 7 μέρες.